Sokszínűség értékelése – Vezető, mint karmester?

Van egy nagyszerű mondás, amivel teljesen egyet tudok érteni, miszerint a 20. század a technológia korszaka volt, azonban a 21. század fő erőforrása az emberi agy.

Jelen pillanatban az a helyzet, hogy a vállalatok küzdenek az agyakért és nem fordítva. Amelyik cég ezt még nem érzékelte, jelentősen lemarad (vagy már lemaradt) a legjobbakért vívott „küzdelemben”.

Az emberi elméhez azonban a személyiség is szorosan hozzátartozik. A személyiséghez pedig valamilyen viselkedés, amely megjelenik a mindennapokban.

Nagyon sok felvételi interjún, értékelő és fejlesztő központon vettem részt eddigi életem során, vállalati és tanácsadói oldalról egyaránt. Gyakran felmerült egy-egy emberrel kapcsolatban, hogy ugyan szakmailag jónak tűnik, de az a vélemény, hogy nem illik bele valahová, más "típusú" kollégára vágynak. Általában a meglévő csapatot, vagy a céges kultúrát hozták fel indokként.

Félretéve azt, hogy ezeket a véleményeket gyakran saját, személyes és szubjektív értékítélet alapján hozzák meg a jelenlévők és így inkább minősülnek feltételezésnek, mint ténynek, felmerül bennem pár kérdés:

Vajon mikor jár jól egy csoport és/vagy szervezet? Ha mindenki ugyanolyan, vagy hasonló? Az egyformaságot keressük, vagy a hozzáadott értékeket? A meglévő azonosságot értékeljük csupán, vagy meglátjuk a különbségekben meglévő lehetőségeket is?

Mit nyer a vállalat és főként mit a vezető, ha mindenki egyívású? Nyugalmat, mert mindenkivel könnyű együttműködni? Könnyebb kommunikálni, mert egy platformon van nagyjából mindenki? A jól ismert és megszokott vezetői megközelítéstől sem kell eltérni, hiszen közel egyformák az emberek?

Biztos, hogy jó ez így?

Vajon milyen karmesterek lennének ezek a vezetők? Kizárólag fúvósokból állna a zenekar? Életkorban, habitusban megegyező, vagy nagyon hasonló zenészeket alkalmaznának? Mi lenne ennek az eredménye a darab szempontjából?

Elgondolkodnak-e időnként azon, hogy a hasonlóság, az egyformaság milyen veszélyeket rejt? Ha egy csoport személyisége ugyanott "erős", vagy éppen „gyenge”?

A különbségek felismerésével, elfogadásával és integrálásával egy olyan dinamikus környezet hozható létre, amelyben ugyanúgy megtalálhatóak a vibráló vonósok, a zseniális vezető zongorista, a kitartó fúvósok és a mindig nyugodt üstdobos is, aki ugyan egyes darabokban nem jut főszerephez igazán, azonban a megfelelő pillanatban adja hozzá a tudását ahhoz, hogy a mű tökéletes legyen.

A vezetőnek, mint karmesternek pedig úgy tanácsos kiválasztania a zenekart, hogy figyelembe veszi azt, hogy minden ember egyéniség, különböző személyiségjegyekkel rendelkeznek, kiegészítik és erősítik majd egymást a közös alkotás során.

Bizonyára kihívóbb feladat és rengeteg elfogadásra, kommunikációra és megértésre van szükség. Viszont a végeredmény is önmagáért fog beszélni és akkor talán a sok vállalat irodáinak falán lógó vállalati érték a „valuing diversity – sokszínűség értékelése” sem csak egy szlogen lesz, hanem a mindennapi élet része.