Hogyan lehet valakiből FŐNÖK? (VEZETŐ helyett)

1. Tekintsen úgy a szervezetből jövő ötletekre, mint potenciális veszélyforrásokra – ez egyértelmű, hiszen nem az Ön ötleteiről van szó. 2. Senki sem cselekedhet az Ön közvetlen engedélye nélkül. Minden beosztottnak végig kell járnia a megfelelő csatornákat, mielőtt eljut Önhöz. Ennek nyilvánvaló hozadéka, hogy az ötletek csak jobban beérnek az idővel.. 3. Bátorítsa kollégáit a kritikai megjegyzések megtételére főként, ha ezek a társosztályokról szólnak. Ez meg fogja könnyíteni a döntéshozatalt, hiszen kizárólag a „túlélőkkel” kell majd foglalkoznia. Természetesen az Ön ötleteit nem lehet kritizálni. 4. Az előző ponthoz kapcsolódóan – legyen Ön is kritikus, dicsérjen ritkán. Ez alkalmas lesz arra, hogy munkatársai folyamatosan a „helyükön érezzék magukat”, valamint emlékeztetni tudja őket arra a tényre, hogy bármikor elveszíthetik a munkájukat. 5. Ha egy munkatársa meghatároz egy problémát saját osztályán, emlékeztesse őt arra, hogy ez nyilvánvalóan saját hiányosságaik élő bizonyítéka. Ebben az esetben munkatársa vagy megoldja, vagy pedig igyekszik elfedni eme hiányosságokat, mellyel Ön jól jár - nem kell bevonódnia annak megoldásába sem. 6. Tartsa a vállalati terveket és változásokat titokban az utolsó percig. Így közvetlen vezető munkatársainak nem lesz lehetősége és ideje azokat véleményezni. 7. Az információ hatalom. Tartson meg mindent tudást magának, így Ön lesz a legnélkülözhetetlenebb ember a vállalatnál. Ráadásul mindenki Öntől kér majd tanácsot, mely jó hatással lehet saját önbecsülésére is. 8. A kellemetlen intézkedéseket mindig „delegálja” valakire. Vagy akár hivatkohat saját főnökeire, a központi utasításokra. Így Önnek nem kell féltenie majd saját népszerűségét. 9. Hozzon a vállalat hatékony működése szempontjából szükséges szabályokat és eljárásokat. Mivel azonban Ön a főnök, a szabályokat minden esetben figyelmen kívül hagyhatja, hiszen Ön tudja legjobban, mi a legjobb a cégnek. 10. Töltsön sok időt azzal, hogy minden egyes munkafolyamatot személyesen ellenőriz és adjon utasításokat is. Így két legyet üthet egy csapásra - csökkenti közvetlen vezetőinek tekintélyét, amely jól jöhet, ha valaki esetleg az Ön helyére pályázik, ráadásul nem kell majd olyan felesleges dolgokkal töltenie az idejét, mint például a stratégiai tervezés.

11. Adjon ki olyan feladatokat és hatásköröket, amelyek látszólag nagy teret adnak a beosztottnak az önálló cselekvésre. Miután elvégezte a munkát (vagy még jobb, ha már közben elkezdi), kritizálja a folyamatot és a végeredményt mondván, hogy Ön nem is erre gondolt.

13. Ismerje ki tökéletesen a beosztottait. Így rájön majd különböző gyengeségeikre, amelyeket felhasználhat, ha úgy adódik. Bátran játssza ki egymás ellen a kollégákat, sakkozzon ügyesen. A végén úgyis Önhöz fognak menni, mert a konfliktust nem fogják tudni megoldani az Ön kozreműködése nélkül. Ez emeli a tekintélyét és bölcs döntése megfellebbezhetetlen lesz mindenki számára. 14. Emlékezzen mindig arra, hogy Ön a főnök, sok éves tapasztalattal a háta mögött. Így Önnek jogában áll megmondani munkatársainak, hogy mit és hogyan tegyenek, tartsa meg az utolsó szó jogát. Máskülönben nem lenne szükségük főnökre nemde?