4 gondolat az erősségekkel kapcsolatosan

Az íratlan szabály sok esetben a következő: „Javítsunk a fejlesztendő területeinken és hagyjuk az erősségeinket maguktól működni”

Kérdés ezek után, hogy vajon az illető mivel foglalkozik majd? Folyamatosan a fejlesztendő területeivel/hibáival ahelyett, hogy az erősségeire építene. Belegondolva ez elég frusztráló lehet, hiszen ki az, aki hibátlan …

1. A fejlesztendő területek kiküszöbölésével minden rendben lesz

Az emberek/szervezetek többsége azt gondolja, hogy ha a gyengeségeit kiküszöböli, automatikusan hatékonyabb lesz. Ha az összes gyengeség eltűnik, akkor jön el a teljes tökéletesség. Ez a feltevés ebben a formában hamis. A gyengeségek kiküszöbölésével a személy vagy szervezet maximum a normál vagy átlagos szintre juthat el. Hogyan lehet akkor kiváló eredményeket elérni? Az erősségekre kell építeni, miközben a gyengeségeket menedzseljük – nem kizárólag felszámoljuk.

2. Ne foglalkozzunk az erősségekkel – azok már folyamatosan rendelkezésre állnak.

Amikor valaki egy bizonyos dolgot kiválóan tesz meg, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a fajta erősség minden esetben garantált. A feltevés e mögött az, hogy az erősségek természetesen fejlődnek ill. rendelkezésre állnak. Az általános gondolkodás azt mondja, hogy ne foglalkozzunk az erősségekkel annak érdekében, hogy fejlődjünk – inkább töltsünk több időt a gyengeségek fejlesztésével, így teljes eredményt érhetünk el.

3. A siker a kudarc ellentéte.

Érdekesség a gondolat mögött az a hiedelem, hogy a siker a kudarc ellentéte, a jó a rossz ellenpárja, az egészség pedig a betegségé stb. Ez azonban talán nem ennyire fekete-fehér. Mindegyiknek megvan a saját tagoltsága és mintázata. Főként akkor, ha pl. viselkedésről beszélünk. Ebben az esetben máris beleestünk abba a csapdába, hogy ha megtaláljuk mi ment rosszul, és kiküszöböljük, akkor ezután minden tökéletes lesz; ha megtaláljuk a gyengeségeinket, akkor erősségeinké tudjuk formálni őket. Valójában sosem leszünk sikeresek, ha csak erre koncentrálunk. Hogyan tudunk az erősségeinkből tanulni, ha folyamatosan csak a gyengeségeinket és a fejlesztendő területeinket elemezzük? A legjobb megoldás az lehet, ha komplexitásában nézzük a teljesítményt – melyek voltak az erősségek pl. egy tárgyalás során és hol voltak a gyenge pontok. Minek köszönhetjük a sikerünket, mit kell tenni a jövőben, hogy hasonló eredményt érjünk el. Mi az, amire nem építhetünk, amit el kell kerülnünk. Így lehet kerek a kép.

4. Bárki megteheti azt, amit a fejébe vett.

Személyes kedvencem, a „pozitív gondolkodás” nevű iskola leginkább használatos kifejezése, mely azt mondja, hogy a siker egyszerűen a kemény és elkötelezett munka záloga.

Példák erre: • Ha először nem sikerült, próbáld meg újra és újra. • Gyakorlat teszi a mestert. • Ha hiszel benne, akkor el tudod érni. • Ha én meg tudom tenni, Te is meg tudod. Logikusan követve az elméletet ezek szerint minden ember ugyanolyan tehetséggel bír minden területen? Természetesen nem. Minden ember egyéniség, saját személyre szabott erősségekkel. A valóság az, hogy mindent ki kell próbálni és meg kell tenni, amit meg akarunk tenni. Azonban a hosszú távú siker nagy valószínűséggel el fog kerülni minket, hacsak idejekorán nem fedezzük fel azt, hogy mihez van alapvető tehetségünk, mely területen rendelkezünk a legtöbb erősséggel. Az előző mondatokat akár így is meg lehet fogalmazni: • Ha az első próbálkozás sikertelen – ellenőrizni kell, hogy az erősségekre volt-e helyezve a hangsúly a cselekedet közben. • Az erősségek fejlesztése a tökéletesség irányába vezethet. • Ha én meg tudom tenni, azok is megtehetik, akiknek ehhez a feladathoz ugyanazok az erősségeik vannak meg. • Bármi lehet bárkiből – ha ebben az erősségei támogatják.